Startpagina Clubinformatie Bestuur Over badminton

Over badminton:

Statistieken Historie Spelregels Spelindeling Basis techniek Strategie en tactiek Blessures voorkomen EHBO bij blessures    01 Enkelbanden    02 Blaren    03 Spierpijn & -kramp    04 Spierverrekking    05 Tenniselleboog    06 Achillespees    07 Oogblessure    08 Schaafwond    09 Knieblessure

Algemeen:

Startpagina Contact

De blaren

2. Blaren op hand en voeten 
Oorzaak:
Hand: normaal in het begin van het seizoen of bij beginners voordat eeltvorming ontstaat. Versleten grip waar de omwikkeling van stuk is. Te veel knijpen in het racket. Voeten: draaien op de bal van de voet en/of de grote teen. Schuiven in de schoen, versleten sokken en/of plooien in de sokken.

Verschijnselen:
De opperhuid van de voet of hand komt los van de daaronder liggende huid. De ruimte hiertussen wordt gevuld met vocht (soms bloed). Vak scheurt de blaar open waardoor het vocht afvloeit. De eronder liggende huid is erg gevoelig.

Behandeling:
De blaar zo veel mogelijk intact laten. Doorprikken eventueel met een steriele naald. Op open blaren "pasta lasar" (te koop bij de drogist) aanbrengen en met een pleister afdekken, een dag laten zitten en eventueel herhalen.

Preventie:
Dreigende gebieden op hand en voet afplakken met tape. Regelmatig eelt verwijderen (pedicure).
Zorg voor goed materiaal:
    schoenen: de juiste maat met een hakversteviging tegen het glijden in de schoen
    sokken    : goed passend, schoon en heel
    racket     : gripomwikkeling moet goed aansluiten en egaal zijn.
Een betere techniek werkt ook preventief.

Bijzonderheden:
Speciaal opletten bij bloedblaren. De kans op infecties is hierbij groter.